VH assistans årskrönika

Den långa varma sommaren övergick i en bländande vacker och frostfri höst och plötsligt var adventstiden här och med den tid för eftertanke och tillbakablickar.

Året har präglats mycket av debatten om den personliga assistansens utformning framgent, för vem och utförd av vilka personer, men främst om rättsosäkra och ofattbara myndighetsbeslut. Hur långt sträcker sig ett normalt föräldraansvar och hur kan andning inte vara ett grundläggande behov? Debatten har böljat fram över tidnings- sidorna, på social medier och i våra tv-hus, och så här i slutet av året känns det fortfarande lika ovisst vad som kommer att ske med LSS och tolkningen av densamma.

På VH assistans har vi som vanligt deltagit i debatten bland annat genom att arrangera ett mycket välbesökt seminarium under Almedalsveckan med rubriken ”Har vi råd att vara utan LSS – dags att plocka upp lagen ur soptunnan” med Sverker Olofsson och Veronica som moderatorer. Riksdagens socialutskott satt i panelen och forskaren Niklas Altermark, Lunds universitet, föreläste. Hela seminariet direktsändes på webben och störst intryck gjorde nog intervjun med Johanna, mamma till en liten pojke med svåra funktionshinder som gick bort för två år sedan som berättade om familjens erfarenheter av myndigheter och deras beslut.
Samma dag lanserade vi Assistanslotteriet.se med ett axplock av verkliga ärenden från verksamheten för att visa på hur godtyckliga bedömningar av personers hjälpbehov som faktiskt görs, och på den stora andelen avslag.

Men det har också funnits många glädjeämnen under året, som att våra medarbetare generellt stannar så länge hos oss, vi har assistenter som arbetat 15 år i företaget, och att vi har så låga sjukskrivningstal. Vi fortsätter att satsa på hälsa och träning, både med våra utbildningar men också rent fysiskt med träning för kunder och assistenter.

Assistansutbildarna erbjuder från och med i år ett ännu större utbud av utbildningar, en mycket uppskattad nyhet under hösten har förflyttningsteknik i hemmet varit och under nästa år kommer vi att lansera fler nyheter. Assistentutbildningarna har varit många runt om i landet.

Vi fortsätter med ständiga förbättringar i enlighet med de nya standarder för ISO-arbetet som gäller, och tycker själva att vi blivit både effektivare och mera digitala i vår administration. Årets resa till Mallorca i augusti var upp-skattat varm och avkopplande för alla oss som deltog, härligt hotell med massor av aktiviteter och ljuvligt god mat.
Vi har gjort många event under året, allt ifrån barnyoga till hästridning till kollot ”Bootcamp”, ett ungdomsläger med träning i fokus, där deltagarna samlade hälso- och träningspoäng och valde att bli bifaddrar för insatsen. Kanske hamnar några honungsburkar under granen?

VH assistans stora julklapp går i år till eldsjälen Sebastian och ALS-forskningen. Våren 2017 diagnosticerades Sebastian med ALS och tillsammans med sin fru startade han insamlingen ”Stoppa ALS” för ett nytt rikstäckande ALS-center vid Karolinska sjukhuset.

Med det vill vi önska er alla en riktigt god fortsättning!
Hälsningar Veronica, Caroline och Agnetha

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget VH assistans vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att v…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …