Tänd ett ljus

Snabbare än vi kunnat ana kom hösten och vintern svepandes in över landet, temperaturen har böljat fram och tillbaka i takt med klimatdebatten som präglat hela det politiska året. Debatten om försämringar för assistansanvändarna kom däremot av sig helt, särskilt efter att riksdagen slagit fast att andning är ett grundläggande behov, och diskussionen om föreslagna förändringar och försämringar av LSS tynade bort. När vi går in i det nya året är ovissheten lika stor om vad som kommer att hända med lagstiftningen som för ett år sedan.


VH assistans har under 2019 fått en förfrågan om att presentera den svenska modellen för personlig assistans under världsutställningen i Dubai, Expo 2020 där Sverige kommer att delta med en egen, öppen paviljong, ”The Forest”. Vi reste dit och fick en guidning runt det gigantiska expoområdet som i en rasande fart växer fram i öknen, träffade internationella delegationer och personer ansvariga för tillgängligheten på anläggningen. I Dubai kallas personer med funktionshinder för ”People of determination”, fritt översatt ”människor med beslutsamhet” eller kanske hellre det beslutsamma folket.
Väl på plats passade vi även på att göra flera intressanta besök, bland annat på sär- och träningsskolor. Familjerna betalar själva lön för elevernas assistenter, men skolorna finansieras dels av shejkens familj, dels av sponsorpengar från olika företag.

Här hemma i Sverige har vi som vanligt ordnat mängder av aktiviteter och firat oss igenom högtiderna med de alltid lika uppskattade festligheterna med allt ifrån påskäggsjakt till dignande buffébord.
Årets ungdomskollo hade musik och dans som tema, med utbildad dansare och en egen koreografi för deltagarna som också fick pröva på att skapa elektronisk musik.

En av årets viktigaste och största uppgift för oss tjänstemän var den stora omcertifieringen av våra ISO-standarder. Vi valde att även certifiera oss för den nya internationella standarden för arbetsmiljö, vilket innebar en förfining av våra processer och arbetssätt.
Ett gediget arbete som visade sig ge effekt under själva revisionsperioden, vi har aldrig till vår stora glädje fått så mycket beröm för våra system som i år och inte heller så få saker att åtgärda.
Verksamhetsåret har också inneburit fortsatta satsningar på utbildning av våra medarbetare, förflyttning i hemmet, kommunikation och relationer, effektiva arbetsplatser, hälsa och träning, många spännande teman har erbjudits assistenter och arbetsledare runt om i landet.

Nu blickar vi framåt först mot stundande jul och nyår, efterlängtade storhelger för avkoppling, trevlig samvaro, god mat och vackra blickfång. Men också mot det nya 2020, där inte bara en världsutställning utan även andra spännande upplevelser väntar

Slutligen vill vi berätta att årets julklapp går till Hannah Lindbergs kamp för medicin och implantat till hörselskadade barn och en extra hedersjulklapp delar vi ut till ALS-forskningen och Sebastian Penners fond.

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget VH assistans vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att v…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …