Veronica Hedenmark om den låga habiliteringsersättningen

I Klippans kommun ville man spara in på habiliteringsersättningen för personer med funktionsnedsättning som har daglig verksamhet inom LSS. Men efter protester och namninsamlingar backade kommunen. Nu reagerar Veronica Hedenmark, grundare av VH assistans på händelsen och på den låga ersättningen.
– Jag tror inte att det finns någon gruppering man skulle betala så lite, säger hon.

Habiliteringsersättningen i Klippans kommun ligger på omkring 800 kronor i månaden om man deltar på heltid. Det utgör ungefär sju kronor i timmen, en siffra som upprör Veronica Hedenmark, grundare av VH assistans.
– Hur kan det vara möjligt? Hur kan det vara en skälig lön för ett utfört arbete? Ersättningen per dag är oftast inte mer än vad deltagarna kan köpa ”dagens lunch” för, Säger hon.

För kommunerna är det frivilligt att betala ut ersättningen. Det är även frivilligt att delta på dagverksamheten och därför kallas inte ersättningen för lön. 
– Jag vet att det inte är en lön, men de som deltar på dagverksamheten upplever det som en lön. Deltagarna upplever oftast verksamheten som ett arbete. Det är till och med organiserat som ett jobb, de har raster, de har kanske med sig en lunchlåda och de arbetar inte på röda dagar, säger Veronica Hedenmark.

Ta bort fritidsverksamhet
I Halmstads kommun ville man lägga ned socialförvaltningens fritidsverksamhet för personer med funktionsnedsättning helt och hållet. Tanken var att fritidsverksamheten ändå skulle inkluderas i kommunens övriga fritidsverksamhet. Besparingen handlade om 1,5 miljoner kronor. Men även här verkar beslutet dras tillbaka efter protester.
– Det här kostar så lite, men har så stor effekt på den enskilde personens välbefinnande. Jag tycker att man ska göra allt man kan för att förebygga psykisk ohälsa, både för individerna men också för kostnaderna som det för med sig. Ensamhet blir en psykisk sjukdom, det är viktigt att det finns en plattform att umgås på, säger Veronica Hedenmark.

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget VH assistans vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att v…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …