Punky - har kommit till Sverige!

 

Den första animerade TV-serien där huvudkaraktären har Downs syndrom har kommit till Sverige. Serien är ursprungligen från Irland, skapad av Lindsay J. Sedgwick. Punky är en sexårig flicka och serien berättar om hennes vardagsliv i hemmet och i skolan. 

SVT har köpt in och översatt de första 10 avsnitten i serien. Avsnitten finns på SVT Play. Punkys svenska röst görs av 25-åriga Ida Johansson, från Göteborg, känd bland annat från Glada Hudik-teatern. Ida Johansson har tilldelats Svenska Downföreningens UPP-pris 2016, för att hon med sin kreativa skådespelartalang inte låter sig begränsas av sitt funktionshinder utan visar att det går att leva sin dröm. UPP-priset delas ut delas ut i Stockholm lördagen den 19 november 2016.

VH assistans tycker att det är bra att Punky kommit till Sverige. VH assistans anser att det är viktigt att alla barn, med och utan funktionshinder, finns representerade i barnprogram, litteratur, konstutställningar, reklam och andra medier. Det bidrar till existensberättigande och stärkande av både identitet och självkänsla. VH assistans tycker det är viktigt att barn och ungdomar med funktionshinder känner att de är viktiga personer och att de får vara delaktiga i allt som sker i samhället. Ida Johansson visar att det går att leva sin dröm.

Avsnitten om Punky finns på SVT Play

 

 undefined

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget VH assistans vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att v…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …