Paralympics - en tävling för idrottare med funktionsnedsättning

Paralympics, eller de paralympiska spelen, är parasportens motsvarighet till olympiska spelen. Paralympics är en tävling för personer med någon form av funktionsnedsättning. Det kan vara rörelsenedsättning, synnedsättning eller utvecklingsstörning. 

Paralympics äger rum 7-18 september 2016 i Rio de Janeiro

De paralympiska spelen motsvarar de olympiska spelen som just nu pågår i Rio de Janeiro i Brasilien. Paralympics 2016 kommer också arrangeras i Rio de Janeiro och äger rum mellan den 7-18 september. Det blir första gången båda tävlingarna arrangeras i Sydamerika.

Olympiska spelen (OS) är idrottstävlingar som hålls vart fjärde år och numera är uppdelade i sommarspel och vinterspel. Sommar- och vinterspel hålls dock inte längre under samma år utan sedan 1994 med två års mellanrum. Sommar-OS är i dag det största återkommande idrottsevenemanget i världen räknat efter antalet deltagande länder och aktiva idrottsmän, vinter-OS är näst störst.

Paralympiska spelen växer 

De paralympiska spelen har varit mycket populära och framgångsrika. Nu siktar Rio på att arrangera största och bästa Paralympics någonsin – och inspirera människor runt hela jorden. Ca 4350 paralympier från över 160 länder kommer att tävla om 526 medaljer i Rio 2016 i totalt 22 idrotter. Rio 2016 siktar på fler kvinnliga deltagare än någonsin tidigare och ungefär 1650 tävlande beräknas vara kvinnor.

20 olika idrottsgrenar i Paralympics

De flesta av de 20 idrotterna i Paralympics är lätta att känna igen. Cykel, friidrott, simning och tennis avgörs som i OS, men är uppdelade i många olika klasser och med tillägg som rullstolar, proteser och mänskliga guider. Rullstolsrugby, volleyboll för sittande och fotboll för synskadade skiljer sig markant från varianterna utövade av icke funktionshindrade. I blindfotbollen till exempel måste publiken vara tyst. Bollen låter och de fem ögonbindelförsedda spelarna i laget bygger spelet på verbal kommunikation.

Paralympics öppnar upp nya dörrar

Medelåldern i Paralympics är av flera anledningar högre än i OS. Många handikappidrottsmän inleder sina karriärer sent. Vägen in i idrotten är ofta snårigare och mindre förutsägbar för en person med funktionsnedsättning. Men det är möjligt att Sverige går mot strömmen i detta mästerskap. 

VH assistans hoppas att de paralympiska spelen kommer att ha stor betydelse för funktionshindrade både nu och i framtiden. Vi önskar att det ska bidra till att skapa bättre tillgänglighet och bättre förutsättningar att delta i idrott. Vi hoppas att det ska bli lättare för alla personer med funktionsnedsättning att kunna delta i idrott och ingå idrottsgemenskapen på samma villkor som andra. VH assistans har tidigare anordnat skidresor för personer med funktionshinder vill du veta mer om det kontakta något av VH assistans kontor. Kontaktuppgifter finner du nedan.

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget VH assistans vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att v…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …