Kommentar om ALS-sjuka Erika Maxes situation

Hon är fånge i sin kropp och sin lägenhet. ALS-sjuka Erika Maxes livssituation har satt igång debatt och på VH assistans ser man allvarligt på situationen.
– Det här måste lösas skyndsamt, det är både ovärdigt och skamligt, jag förstår inte vad man väntar på, Säger Veronica Hedenmark, grundare av VH assistans.

De senaste dagarna har medierna rapporterat om ALS-sjuka Erika Maxes som är fånge i sin egen lägenhet. Tillfällena utanför lägenheten är få och att för att komma ut ur lägenhetshuset krävs resurser från både ambulanspersonal och brandmän.

 Två gånger har Erika blivit nekad en anpassad bostad från den kommunala bostadsförmedlingen. Grundaren av VH assistans, Veronica Hedenmark ser allvarligt på situationen.
– Det är inte svårt att leva sig in i Erikas livssituation. ALS är en helvetes sjukdom. Däremot är den kommunala bostadsförmedlingens motivering till avslag helt obegriplig, säger hon.

Nekas förtur
På grund av att Erika äger en bostadsrätt har hon blivit nekad förtur till en anpassad lägenhet.
– Det säger ju sig självt att man inte kan sälja sin bostad innan man har någonstans att flytta till. Speciellt om man har ett funktionshinder, då är bostadsmarknaden så begränsad. Det finns få tillgängliga bostäder som är anpassade, säger Veronica Hedenmark.
– Det finns förtursregler för det här ändamålet, för att hjälpa personer med ett funktionshinder. Om inte Erika uppfyller de kriterierna, vem gör det i så fall?

 ”Ta förnuft till fånga”
– Kommunen måste ta sitt förnuft till fånga. Als är en svårt medicinsk sjukdom, om man är drabbad så ska man inte behöva oroa sig för något som en bostad. En bostad går att lösa, det gör inte sjukdomstillståndet, säger Veronica Hedenmark.

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget VH assistans vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att v…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …