Intervju med Sara Edström – kund hos VH assistans

 

Sara Edström är utbildad socionom och arbetar idag som livsinspiratör och föreläsare inom teman som bemötande, acceptans, självbild, prestation och funktionshinder. Sara är före detta elitsimmerska med bland annat en silvermedalj från Paralympics i Atlanta-96. Hon har även nyligen simmat i Nynäshamn Triathlon i augusti 2016. Sara är född med en CP-skada och sitter i rullstol. Hon har haft personlig assistans hos VH assistans sedan våren 2011 och innan det hade hon hemtjänst.  

Vad har assistansen betytt för dig?

- Assistansen betyder verkligen allt för mig. Jag kan själv bestämma vad jag vill göra med min dag och jag behöver inte alltid sätta upp tider, allt blir naturligt för mig. När jag hade hemtjänst då fick jag hela tiden vänta in personalen. Tidigare klarade jag mycket själv i min vardag. Men när jag blev sämre i kroppen då blev det problem. Innan jag fick assistans fick jag välja om jag skulle äta frukost eller om jag skulle tvätta håret. Vilket jag gjorde genom att hänga över badkarskanten. Jag kämpade väldigt länge med att klara mig själv. Det här bidrog sedan till min utmattningsdepression. 

- Assistansen är även stressreducerande för mig. De här tjejerna som jag själv valt ut och som jobbar med mig fungerar även som ett extra minne för mig. I och med att jag har haft min utmattningsdepression har jag lite svårt med minnet ibland och jag har inte samma stresstålighet. Assistenterna blir verkligen som en extra hjälp för mitt minne, förutom att de även är mina armar och ben. Idag lever jag ett väldigt aktivt liv och jag vet att det inte hade varit möjligt om jag inte hade haft personlig assistans. Idag är jag nämligen tillbaka på banan och arbetar som egen företagare. Jag föreläser om mina erfarenheter som prestationsmänniska och resan mot min totala krasch och sedan resan tillbaka till mitt idag mera balanserade liv.

- Detta hade inte varit möjligt för mig utan assistansen. Jag är så glad att jag kan använda dessa erfarenheter och komma ut och föreläsa om det. Jag föreläser även om den långa processen att ha varit nere i ett djupt svart hål och inte tycka att livet är värt att leva, för att man inte blir sedd som människa. Idag känner jag att jag fått tillbaka livsglädjen. Jag har kommit tillbaka till idrotten också som jag aldrig trodde att jag skulle göra. Min senaste utmaning var att jag var med och simmade i Nynäshamn Triathlon augusti 2016. Jag inser att det inte hade varit möjligt utan assistansen.

Kan du berätta hur det var innan du fick personlig assistans?

- Flera år innan jag fick assistans, fungerade hemtjänsten hyfsat bra till en början. Men sedan blev jag sämre i kroppen och då fungerade inte de där punktinsatserna från hemtjänsten. Jag blev låst till hemmet. Det var stressigt att inte veta vem som skulle komma hem till mig. Jag upplevde också att jag blev kränkt då hemtjänsten inte förstod mina behov.

- När det var som värst så tänkte jag att ”då är det ingen idé att leva längre”. Jag fick slutligen tips om VH assistans och när jag kontaktade VH assistans 2010 var jag helt under isen. Jag var heltidssjukskriven och hade utmattningsdepression. VH assistans hjälpte mig att söka assistans, jag fick juridisk hjälp. Jag hade inte klarat av att göra en ansökan själv. Jag fick suverän hjälp och jag fick tillslut beviljat att få personlig assistans. Det blev vändpunkten till ett helt nytt liv för mig. Jag kan sätta min egen agenda och jag kan sätta mina egna tider. Jag vet vilka som kommer hem till mig. Det var då jag insåg vilket begränsat liv jag tidigare hade levt.

Vad är det bästa med personlig assistans?

- Tack vare assistansen som jag ser som min livboj, underlättade den min livssituation, så att jag idag även omfamnar mig själv och mitt funktionshinder. Från början handlade det bara, mer eller mindre om, att jag skulle prestera och visa att jag var duktig. Inte heller kunde jag erkänna riktigt att jag hade ett funktionshinder. Det är detta budskap jag vill sprida. Att assistansen är jätteviktig och vi måste få ha den kvar. Det handlar verkligen om livskvalité. Hemtjänsten handlar mer om förvaring och överlevnad. När man har personlig assistans får göra mer vanliga saker precis som alla andra som inte är funktionshindrade, avslutar Sara Edström.

 

Tack så mycket Sara för en intressant intervju!

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget VH assistans vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att v…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …