Hanna Kauppi, KFO - "Efterskottsbetalning kommer bli tuff för många anordnare"

 

Övergången till efterskottsbetalning blir besvärlig för många anordnare tror Hanna Kauppi på Arbetsgivarföreningen KFO. Hon tror också att den allt tuffare situationen för assistansanordnare medför att företag både kommer att säljas och avvecklas. 

Efterskottsbetalning införs 1 oktober

Den 1 oktober införs efterskottsbetalning av assistansersättning. Ersättningen betalas då ut den 20:e månaden efter att assistansen utförts. Detta innebär att alla anordnare måste lägga ut en månads extra assistentlöner.

Enligt en undersökning som 190 KFO-medlemmar deltagit i är drygt 30% oroliga över sin kortsiktiga överlevnad. Hanna Kauppi menar de som har koll på räkenskaperna, arbetar medvetet med ekonomistyrning och har en bra egen kassa har bättre förutsättningar. Det är främst mindre idédrivna kooperativ och företag som saknar ekonomisk målstyrning som ligger i riskzonen.

Viktigt att tidsredovisningarna och räkningarna kommer in i tid

Förutsatt att tidsredovisning lämnats in senast den 5:e månaden efter arbetad tid kan pengarna betalas ut tidigast den 20:e. Det är nu därför mycket viktigt att tidsredovisningarna kommer in i tid till assistansanordnarna.

Försäkringskassan lämnar dock inga garantier för att pengarna betalas ut ett visst datum. Det finns många delar i processen som kan skapa fördröjning, antingen hos anordnaren eller hos Försäkringskassan. Risken att anordnare behöver lägga ut ytterligare en månadslön ska inte underskattas. Övergången till efterskott sammantaget med ersättningsjusteringarna som inte täcker kostnadsökningar kommer att påverka hela verksamhetsområdet, tror Hanna Kauppi.

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget VH assistans vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att v…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …