Försäkringskassan bortser från läkarintyg

Försäkringskassan drar in beslut retroaktivt och kommunicerar inte sina beslut innan de börjar gälla. Handläggarna tar ingen hänsyn till landets främsta medicinska expertis utan gör helt egna bedömningar.

Kritiken mot Försäkringskassans arbetsmetoder är stor, och konsekvenserna för de enskilda personerna med funktionshinder förödande.

Veronica är en av dem, det gick bara fyra dagar efter kassans neddragning innan första benbrottet kom.

Veronica Hedenmark har haft stöd dygnet runt i hela sitt liv på grund av sitt omfattande funktionshinder. Hon har den svåraste formen av benskörhet och den är medfödd.

Efter 200 benbrott som barn slutade familjen att räkna frakturer och medicinsk behandling gjorde att hon i vuxen ålder varit förhållandevis skadefri trots ett aktivt liv med yrkesarbete och många engagemang.

Hon har även som en av endast 15 kvinnor i världen med sin diagnos fött barn och det utan att bryta sitt skelett.

- Inte ens under småbarnsåren har William av misstag sparkat eller slagit av något av mina ben. När kassan drar in sitt stöd går det fyra dagar innan jag bryter benet.

Specialistläkaren i ortopedi förordar dygnet runt assistans och åtta timmars dubbel assistans per dygn pga allvarliga försämringar av Veronicas funktionshinder. Läkarens bedömning innebär 224 timmars assistans per vecka att jämföra med Försäkringskassans nya beslut på 56 timmar i veckan.

Försäkringskassan anser nämligen att Veronica plötsligt klarar sig helt och hållet själv 16 timmar per dygn, trots att det är uppenbart att så inte är fallet.

-Handläggaren har aldrig någonsin träffat mig, trots att jag föreslagit otaliga mötesdatum. Vilken kompetens har han att kunna ifrågasätta läkarintyg av landets främsta specialister på min sjukdom? Rättsosäkerheten är oerhört stor med oacceptabla arbetssätt hos myndigheten.

 

VH assistans har lång erfarenhet av att ansöka om och överklaga beslut om personlig assistans från Försäkringskassan. Tillsammans med juristbyrån Assistansjuristerna hjälper vi de som behöver stöd i att ansöka, överklaga eller ompröva beslut om personlig assistans. Vi vet vad som krävs i form av dokumentation och bevisning för att styrka behov.

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget VH assistans vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att v…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …