Recept: Enkla smårätter till påsk

Det är alltid roligt att göra smårätter till påsk, det kan vara till buffébordet eller kanske bara som en lättare måltid i vårsolen på verandan.

Gröna omelett-snurror med räkröra

undefined

Vårgröna snurror med skalade räkor, lyxigt och enkelt! Bild: landleyskok.se

10 stycken

Ingredienser:

100g frysta skalade räkor

4 ägg

65g färsk spenat

salt

bakplåtspapper + form på 20x26cm

100g naturell färskost

1/2 liten rödlök

Instruktioner:

Tina räkorna och låt dem rinna av i ett durkslag.

Ha ner ägg och spenat i en mixer. Kör tills du fått en slät grön smet. Salta.

Vik ett bakplåtspapper och lägg i botten på en form på cirka 20x26cm. Se till att bakplåtspappret har kanter. Slå i smeten och se till att den fyller ut i kanterna. Grädda i varmluft på 150°C eller på 175°C i vanlig ugn i 20 minuter. Låt svalna en aning och vänd sedan omeletten upp och ner på en plastskärbräda eller en bit aluminiumfolie. Lossa bakplåtspappret försiktigt.

När omeletten svalnat, bre på ett tjockt lager färskost. Strössla över finhackad rödlök och hackade räkor. Skär ena långsidan så den blir rak och rulla ihop tajt ifrån den oskurna långsidan. Skär bort ytterkanterna och skär sedan till smårullar. Servera gärna med extra räkor.

Söta ägg till dessert

undefined

Lätt som en plätt och passande till påsk! Bild: kokaihop.se

Den här desserten är lite rolig då den ser ut precis som ett stekt ägg, men är en marängbotten med grädde och persika.

Ingredienser:

1 burk inlagda aprikoshalvor

2 dl grädde

Marängbotten:

3 st äggvita

3 dl socker

Instruktioner:

1. Blanda socker och äggvitor i en skål. Vispa över sjudande vattenbad, se till att skålen passar i kastrullen, så att inte ångan sipprar upp. När massan är silkeslen (efter ca 5 minuter) tar man bort den från vattenbadet och fortsätt att vispa tills smeten är helt fast och avsvalnad.

2. Spritsa till ovala mindre bottnar på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter i 100 grader. Detta blir grunden för ”ägget” och de ska vara lite torra på utsidan men sega inuti när de är klara.

3. Garnera marängen med lite lättvispad grädde och toppa med en aprikoshalva som äggula.

Vegetarisk vårpaj med mycket smak

undefined

Ett smarrigt och snabblagat vegetarisk alternativ är påskpajen med sparris, ost och nötter. Bild: köket.se

Med färdigköpt deg går det fort att sno ihop en festlig paj med mycket grönt och en härligt rund smak av ost, toppad med knapriga valnötter.

Ingredienser:

Ett pkt färdig pajdeg

250 gr broccoli

3 ägg

1 dl grädde

2 dl riven hårdost, valfri sort, men Västerbottensost eller lagrad Prästost ger mycket smak

150 gr riven ädelost

100 gr sparris

50 gr valnötter

salt och peppar

Instruktioner:

Sätt ugnen på 200 grader.

Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga med gaffel och förgrädda skalet i ugnen 5-10 minuter.

Hacka ner broccolin i mindre bitar. Koka upp vatten och blanchera broccolin i en minut.

Vispa samman ägg och grädde. Krydda äggstanningen med salt och peppar. Rör ner båda de rivna ostarna och broccolin och häll upp i pajskalet.

Skär bort den grova roten från sparrisen. Lägg sparris och valnötter över pajen och grädda i ugnen i 30 till 40 minuter. Servera!

 

Mer påsk! Fler recept och pyssel:

Klicka här för att se alla våra recept, pyssel och aktiviteter