Brandutbildning

Tidigare i veckan var jag med en grupp personliga assistenter och arbetsledare på brandutbildning. Det var en otroligt givande dag och vi lärde oss mycket!

Under förmiddagen var det teori och vi fick bland annat se flera filmer som visade vilka fel man inte får göra när ett brandlarm går (som att sitta kvar på sin arbetsplats, springa ut utan att säga till andra i lokalen, lämna dörren öppen så att mer syre kommer till elden med mera), vad som kan hända när man inte har brandvarnare och hur man ska tänka om det börjar brinna i hemmet.

undefined

Det är lagkrav på att alla hem har brandvarnare uppsatta (på varje våning om det är en villa med flera våningar och i varje lägenhet om det är ett flerfamiljshus). Brandförsvaret rekommenderar dock att man ska ha brandvarnare i varje rum samt att hemmet har minst en brandsläckare på 6 kg samt en brandfilt.

undefined

När brandstationen får ett larm har de 90 sekunder på sig att byta om och sätta sig i brandbilen och målet är sedan att vara på plats vid branden inom 10 minuter inom Stockholm.

En viktig information var att det kan vara betydligt mycket farligare att ge sig ut i ett rökfyllt trapphus än att stanna kvar i sin lägenhet. Lägenheter i nyare hus är byggda som enskilda brandceller och elden har svårt att ta sig in från en lägenhet till nästa. Om man däremot tar sig ut i trapphuset när det brinner hos grannen kan man avlida av den giftiga, varma och frätande röken.

De pratade även om de vanligaste orsakerna till brand i hemmet så som tända ljus med mossa i botten, belysning som glappar och elektriska apparater som inte är helt säkra. Den mänskliga faktorn orsakar flest bränder, tex misslyckad matlagning. Cirka ¼ av alla bränder är anlagda, främst av unga män och 100-120 personer omkommer i bränder varje år i Sverige.

undefined

På eftermiddagen var det praktiska övningar. Vi fick bland annat krypa genom ett rökfyllt rum, släcka eld med brandsläckare, ta oss genom ett helt nedsläckt  hus samt släcka elden med hjälp av en jacka eller brandfilt på en brinnande människa (docka). Det var mycket lärorikt att få testa på riktigt!

undefined

Om du inte har gått någon brandutbildning så rekommenderar jag att du gör det så snart som möjligt!

Eva, verksamhetsledare

Stockholm

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att vara arbetsgiv…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …