VH Assistans

 
 

Assistansbloggen

Fredag i soliga Göteborg

Det vackra vädret håller i sig nu vill jag endast ha lite värme också!

För er som kanske inte hängt med på alla svängar med socialstyrelsen och vad som egentligen pågår där så tänkte jag redogöra lite för detta.

Vad tillståndet innebär och innehållet i ansökan har jag redan berättat om men tänker lite mer på vad som händer efter och nu,

Tanken var att alla företag som ska bedriva personlig assistans ska ha tillstånd f.o.m 1 april 2011, vilket är en omöjlighet. Så ansökan om att bedriva verksamhet ska vara inskickad före den 1 april och sedan råder det en stor ovisshet om hur lång tid det kommer att dröja innan några tillstånd beviljas.

Information från veckan var att endast ett 100-tal har skickat in av förväntade 700-800 företag, vilket låter väldigt lite då det är drygt en vecka kvar. Vad jag förstår är det också så att det inte i dagsläget ens finns handläggare för att kunna hantera dessa ansökningar.

VH assistans skickade in sin ansökan i januari och vi har hittills endast fått ett diarienummer, så med största sannolikhet så går arbetet ganska långsamt. Det här diarienumret är det ända vi kan använda i nuläget i kontakt med försäkringskassan som bevis på att vår ansökan är inskickad, för tillståndet lär vänta på sig.

Det har skapats en ganska stor förvirring i allt det här, då frågorna som ställts är luddiga och det är väldigt otydligt vad som efterfrågas och var ribban är satt för godkännande. Socialstyrelsen kommer att använda inskickade ansökningar för att själva hitta nivån för vad som är rimligt, vilket för mig är ganska märkligt.

Men nog om detta nu!

Vill ni läsa mer:

http://www.socialstyrelsen.se/tillstandsolochlssochanmalanoffentligverksamhet

På måndag åker jag till Kiel för att hålla i en arbetsledarutbildning. Det ska bli mycket trevligt, så veckans sista dag kommer att ägnas åt att gå igenom material och se till att vi har allt under kontroll och medpackat inför detta. Denna utbildning ska vara lite uppsamlande i kunskapsnivån hos arbetsledare, och kommer att innefatta följande områden, Lagar och regler, arbetsledarens uppdrag, arbetsledning och professionalitet, och inte minst arbetsmiljö J

Jag fick möjligheten att hålla i utbildning för arbetsledare i London i höstas så jag vet hur trevligt det kan vara på dessa resor. Längre fram i vår så ska jag även få möjligheten att träffa Stockholms arbetsledare, känns som att denna våren kommer att bli mycket trevlig på många sätt.

Önskar er alla en mycket trevlig helg och en härlig vår!

Vi Ses!

Linnéa Lilja, Kvalitetschef, VH assistans

Ps: Glöm inte Earth hour imorgon, lördag klockan 20.30 !

earthhour

Dela |