Sveriges mest tillgängliga kontor

På den internationella handikappdagen slog VH assistans upp portarna till Sveriges mest tillgängliga kontor.
Företaget öppnar sitt aktivitetshus på 500 kvadrat i ett vackert k-märkt hus i city, gamla Riksbankens lokaler i Umeå.

- Det är inte 1800-talshusen som ärproblemet, det är 1800-talstänkandet, säger Veronica Hedenmark, ägare till VHassistans.

För fösta gången på många år öppnas dubbeldörrarna i det anrika huset, men den pampiga entrén är numera försedd med en vackert rundad stenramp och en modern lyftplatta för rullstolar.

Här finns dörröppnare som enkelt hanteras med fjärrkontroll, rörelsevakter så att ljuset tänds och vattenkranen öppnas. Överallt finns svängrum och till och med i gamla bankvalvet kommer man sig in med permobil och rullstol.

Att handikapp anpassa ett k-märkt hus är inte svårt, men det kräver stor omsorg, och renoveringen av lokalen har pågått i mer än ett halvt år.

Ett livligt och efterfrågat hus

- Tanken är att det här ska bli ett kontor fyllt av aktiviteter för människor i alla åldrar, vi planerar såväl för stickcafé som pensionärsjympa, spelkvällar, öppen förskola och mycket, mycket annat, berättar Veronica Hedenmark som vill bjuda in Umeåsf öreningsliv och få nya samarbetspartners för att skapa aktiviteter i en bred gemenskap.

- Nu ges äntligen personer med funktionshinder och personliga assistenter möjligheten till ett aktivitetshus för att kunna bryta isolering, för att få en aktiv fritid, och för att känna delaktighet i samhällslivet och att träffa andra. Detta är något som personer med funktionshinder och personliga assistenter länge frågat efter,och det känns som en dröm att få öppna huset just på internationella handikappdagen,säger Veronica Hedenmark.

- Vi vill ligga i centrum för tillgängligheten, och upptagningsområdet är hela Västerbotten. Vi kommer att förutom rena aktiviteter erbjuda friskvård, träning och massage.

Arbetsplatsför personer med funktionshinder

VH assistansarbetar aktivt för att anställa personer med funktionshinder i sin organisation, och på det nya kontoret i Umeå.

I huset kommer företaget att erbjuda riktade aktiviteter för VH kids, Vera och Hermans barnklubb som vänder sig till barn med funktionshinder men där också deras syskon och kompisar är välkomna. Aktiviteterna är som alltid öppna för alla som vill komma.

När det gäller unga vuxna arbetar man med VH action och profilfrågor som sex och relationer, flytta hemifrån och skaffa jobb. Där hoppas VH assistans kunna erbjuda arbete till ungdomar med funktionshinder, men planerar också föreläsningar inom området sexhjälpmedel och boendeplanering.

För vuxna kunder kommer ett stort och varierat aktivitetsutbud att erbjudas, och i lokalerna finns två stora konferensrum där återkommande utbildningar för personliga assistenter kommer att ges som ett led i att höja statusen på yrket och öka kvalitén i assistansen.

Kallelse till presskonferens och pressvisning:
Fredagden 3 dec kl 13.00
Vasagatan 6, Umeå

För merinformation ring:
Agnetha Wiklund-Helén, kommunikationschef, 070-368 29 29 
Didrik Viklund, kommunikationsassistent ,073-802 29 29

Mer om personlig assistans med VH assistans

Bli kund hos VH assistans

När jag 1997 startade företaget vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att vara arbetsgiv…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …